Gedwongen criminaliteit

Gedwongen criminaliteit is een redelijk nieuw fenomeen. Dat betekent niet dat het nog maar net bestaat, maar het is iets waar afgelopen jaren steeds meer aandacht voor is gekomen. In 2014 bleek dat  2% van de vrouwen en 4% van de mannen die zijn aangemeld als mogelijk slachtoffer van mensenhandel bij het coördinatiecentrum mensenhandel (CoMensha) gedwongen zijn om criminele feiten te plegen.

Onder gedwongen criminaliteit kan bijvoorbeeld worden verstaan het dwingen van volwassenen en kinderen om te zakkenrollen, winkeldiefstallen te plegen,of drugs te verhandelen. Een internationaal voorbeeld van criminele uitbuiting is Operation Golf van de Britse en Roemeense politie en Europol. In de zomer van 2010 werden in totaal 126 verdachten gearresteerd, die vanuit Roemenië tientallen en mogelijk meer dan duizend kinderen naar het Verenigd Koninkrijk verhandelden om daar in te zetten voor straatroof en uitkeringsfraude. Een Nederlands voorbeeld betreft Oceans 13, waarin meerdere kinderen met een Roma-achtergrond in beeld kwamen doordat ze gedwongen werden te stelen in Nederland.

Ook in geval van gedwongen criminaliteit speelt het non punishment-beginsel een grote rol. Op basis van het non punishment-beginsel mogen slachtoffers van mensenhandel niet worden bestraft voor strafrechtelijke gedragingen die zij onder dwang hebben begaan. Het non punishment-beginsel kan in alle vormen van uitbuiting een rol spelen en zal in deze vorm van uitbuiting nagenoeg altijd een rol spelen.

Kijk ook op mensenhandelweb.nl